Svenska Endodontiföreningens styrelse 2024

Svenska Endodontiföreningens styrelse har under 2024 sammanträtt vid sex digitala möten och varit beslutsmässiga vid samtliga.

Arbetet har i huvudsak behandlat föreningens mål och bestått i planering av aktiviteter vid Odontologisk Riksstämma, medlemsaktiviteter och
-service samt samverkan med det omgivande samhället.

Medlemsservice

Medlemsregistret har uppdaterats kontinuerligt. En omvärldsbevakning har skett kontinuerligt under året. Hemsidan fungerar väl och har uppdaterats regelbundet med aktuella aktiviteter nationellt och internationellt, och det finns möjlighet för medlemmarna att ta kontakt om man vill arbeta mer aktivt inom föreningen, t ex styrelsearbete eller i någon av arbetsgrupperna.

Medverkan Odontologisk Riksstämma

I februari 2024 påbörjades arbetet med att planera Odontologisk riksstämma (Göteborg 13–15 november) med ett arbetsmöte påkallat av Svenska Tandläkare-Sällskapet. Tobias Jobin representerade föreningen vid detta möte. Temat för årets stämma är ”Odontologi i framkant”.

Svenska Endodontiföreningen bidrar till det vetenskapliga programmet med forskningsrapporter. I år inkom 6 rapporter. Styrelsen har granskat abstracts till anmälda forskningsrapporter i ämnet och nominerat en rapport till stämmans ”Bästa forskningrapport 2024”.

Utöver forskningsrapporterna anmodades varje ämnesförening att anordna en programpunkt, och Svenska Endodontiföreningen anordnade föreläsningen ”Den rotfyllda tanden – vän eller fiende?”. Medverkande: Emma Wigsten, Dan Sebring och Victoria Dawson samt Maria Pigg (moderator).

Samverkan och representation

Under året har vi löpande bevakat remisser (35 till antalet) förmedlade via Sveriges tandläkarförbund. Vi har även löpande behandlat frågor från ESE.

Vid European Society of Endodontology (ESE) General Assembly den 5 september 2024 representerades föreningen av Maria Pigg.

Inom ESE är föreningen väl representerad. Helena Fransson har under året valts till ordförande i Benefits of Endodontics Committee och tar därmed även plats i ESE Executive Board. Maria Pigg och Joséphine Brodén medverkar sedan tidigare i Education and Scholarship Committee, och Monika Eriksson inbjöds vid ESEs höstmötet i Kraków i september att medverka i Engagement & Communication Committee.

Medlemsträffar
Den 6 maj anordnades en digital föreläsning med professor Lise-Lotte Kirkevang vid Aarhus universitet och docent Helena Fransson, Malmö universitet. Ämnet var nya europeiska guidelines för endodonti, S3.

Den 15 oktober anordnades en digital föreläsning om trauma i det permanenta bettet med seniorprofessor Lars Andersson, Malmö universitet. Båda årets medlemsaktiviteter var välbesökta (37 respektive 42 deltagare).

I samband med Riksstämman anordnas en medlemsmiddag på restaurang Totale, Göteborg. 21 medlemmar har anmält sig. I år bjuder föreningen på middagen utan sponsorer.

Övriga aktiviteter

SkandEndo-möte ägde rum 29–31 augusti 2024 i Bergen, Norge.  

Alina Wikström, doktorand vid KI, presenterade där sin forskning i ett symposium som representant för Sverige. Ingen från styrelsen hade möjlighet att närvara i Bergen, men Fernando Mota de Almeida representerade oss vid generalförsamlingen och efterträdde i samband med mötet Lisbeth Dahlström som kassör i SkandEndo.
Nästa SkandEndo-möte planeras till 27–29 augusti 2026 i Tampere, Finland.
Nästa ESE-möte äger rum den 4–6 september 2025 i Paris, Frankrike.

Arbetet med att formulera kriterier och process för den nyinstiftade tävlingen ”Svenska Endodontiföreningens årliga pris för bästa forskningsrapport i endodonti” för presentatörer som är under utbildning oavsett nivå färdigställdes under året. Underlaget presenteras vid årsmötet. Tävlingen genomförs sedan för första gången 2025. Information om kriterier för priset annonseras på hemsidan.

Vid Årsmötet 2023 inrättades arbetsgrupper med särskilt ansvar för bevakning av specifika frågor. De grupper som inrättades var ”Forum för ST-handledare” (ST-frågor), ”Kursaktivitet” (vidareutbildning i endodonti och relaterade ämnen för föreningens medlemmar), ”Omvärldsbevakning” (taxa och TLV mm), samt ”Vidareutbildning av tandsköterskor”. Representanter för grupperna har återrapporterat till styrelsen under året. Genomförda aktiviteter är uppstart av ST-handledarforum; en 2-dagarskurs med Domenico Ricucci (i privat regi men under föreningens paraply); förslag från föreningen om representant i TLV:s sakkunniggrupp samt planerad endodontikurs för tandsköterskor 2025 i samarbete med Tandläkarförbundet/Kursnämnden.

Styrelsen fick även i uppdrag av Årsmötet 2022 att kartlägga utbildning av nischtandläkare i endodonti i landets regioner inför en framtida diskussion om vilka rekommendationer Svenska Endodontiföreningen kan ge i frågan. Arbetet har inte fortskridit och förslag om annat arbetssätt kommer att sökas.

Styrelsen för Svenska Endodontiföreningen 2024-11-09

Maria Pigg, ordf                                     Emma Wigsten, vice ordf

Peggy Näsman, sekr                            Tobias Jobin, kassör

Monika Eriksson, ledamot