BAKGRUND: BESLUT vid Årsmötet 2021 om instiftan av Svenska Endodontiföreningens årliga pris för bästa forskningsrapport
Bakgrund:
Varje år presenterar ett antal studenter på grundutbildningen sina pågående eller avslutade examensprojekt på Svenska Endodontiföreningens session för forskningsrapporter under Odontologisk riksstämma. Ett antal forskningsprojekt som drivs av forskarstuderande (doktorander) presenteras också. Här innefattas även projekt som drivs inom regionerna (FoU) och i privat tandvård. Projekten handleds av aktiva forskare och representerar en inte oväsentlig del av pågående endodontiforskning i Sverige, och resultaten är på olika sätt intressanta för föreningens medlemmar. Presentatörerna får genom sin rapportering en inblick i hur forskningresultat sprids inom specialistgrupper, och många unga tandläkare får på så sätt en första kontakt med en specialistförening vilket kan stimulera till och främja ett framtida intresse för ämnet och även för endodontisk forskning. Enligt föreningens stadgar (§ 1) är just detta vår främsta uppgift. I nuläget finns ingen tydlig ansats från föreningen att stödja just forskning.
Svenska Endodontiföreningen föreslås instifta ett årligt pris för bästa forskningsrapport i endodonti. Priset tänks utdelas årligen till en rapport som framförs av en person/person som är under utbildning vid projektets genomförande. Priset utgörs av ett inramat diplom samt en monetär summa om (förslagsvis) 5000 SEK.
I detta syfte föreslås Svenska Endodontiföreningens styrelse få i uppdrag att:
– formulera kvalitetskriterier utifrån vilka bedömning av projekt och rapport ska ske
– formulera en processbeskrivning för bedömning och beslut om prisets tilldelande
– formulera en beskrivning/annonsering som kan delges presumtiva pristagare
Svenska Endodontiföreningens styrelse 2021: orf Helena Fransson, Malin Brundin, Liisa Einola, Martin Lindberg, Maria Pigg
FÖRSLAG för beslut vid årsmötet 2024: Kriterier och utlysning
Svenska Endodontiföreningens årliga pris för bästa forskningsrapport i endodonti
Priset utdelas till student eller junior forskare för en forskningsrapport på svenska eller engelska med relevans för ämnet endodonti. Forskningsrapporten ska hålla en hög vetenskaplig kvalitet och uppfylla nedanstående kriterier.
Kvalitetskriterier:
- Rapporten ska gälla ett projekt med forskningsfråga som har klar relevans för ämnet endodonti
- Studiens syfte ska vara tydligt beskriven
- Metoden ska vara relevant för att besvara forskningsfrågan
- Resultaten ska vara tydligt redovisade
- Slutsatser/konklusioner ska vara kopplade till studiens syfte och baserade på studiens resultat. Relevansen för ämnet endodonti måste framgå
- Alla typer av studier kan komma ifråga, även litteraturöversikter
- Abstractet får vara skrivet på svenska eller engelska och ska vara välformulerat.
Processbeskrivning:
- Rapportör måste inte vara medlem i Svenska Endodontiföreningen eller i Sveriges Tandläkarförbund
- Som valbara rapporter räknas rapporter insända till Svenska Endodontiföreningen, vars rapportör/rapportörer är under utbildning /var under utbildning (grundutbildning, ST, masterutbildning eller forskarutbildning) vid tiden för genomförandet av projektet.
- Ingen ansökning behövs. I samband med att forskningsrapportörer anmäler en rapport till föreningen noteras ifall rapportören/rapportörerna tillhör denna grupp, vilket brukar framgå av medförfattarlistan eller kan vanligen lätt kontrolleras.
- Minst två valbara rapporter måste ha inkommit för att priset ska utdelas ett år.
- Styrelsen granskar, med beaktande av eventuellt jäv, inkomna abstract och väljer genom majoritetsbeslut en rapport som tilldelas priset. Detta kan ske genom öppen eller sluten omröstning beroende på den aktuella situationen. Jävig person deltar inte i omröstningen.
- Styrelsemedlem som själv är medförfattare eller handledare till projektet som rapporten gäller betraktas som jävig, men utökat jäv tillämpas inte, dvs en rapport kan utgå från den egna institutionen utan att jäv ska åberopas.
- I det fall ingen i styrelsen är forskningskompetent (dvs. är disputerad forskare) ELLER antalet icke jäviga styrelsemedlemmar är jämnt, ska minst en och högst tre av föreningens medlemmar med forskningskompetens utses som granskare och vara rådgivande till styrelsens beslut. Dessa utsedda personer ska vara ojäviga i förhållande till projektet (se ovan vad som räknas som jäv).
Annonsering:
- Annonsering av priset ska ske i samband med annonsering till föreningens medlemmar att anmäla forskningsrapporter. Forskningsaktiva uppmärksammas på priset och påminns om att uppmuntra sina studenter att anmäla en rapport och informera dem om priset.
- Information om priset och kriterierna ska ständigt finnas tillgänglig på föreningens hemsida.
- Information om pristagare anslås på föreningens hemsida med beaktande av GDPR.